Odun Sirkesinin Antibakteriyel etkinliğin Disk Difüzyon Metodu ile belirlenmesi
Odun Sirkesinin Antibakteriyel etkinliğin Disk Difüzyon Metodu ile belirlenmesi
Kullanılan Bakteriler
Çalışmada, analiz için mikrobiyoloji laboratuvarında incelenen süt örneklerinden izole edilen bakteriler kullanılmıştır (Tablo 1).
MRSA suşlarının disk difüzyon metodu ile belirlenmesi
Odun sirkesinin antibakteriyel etkinliği “Clinical and Laboratory Standards Institute” (CLSI, 2018) standartlarına uygun olarak disk difüzyon metodu ile ortaya konuldu. Bu amaçla Müller Hinton agara her bir bakteri süspansiyonundan ekim yaptıktan sonra 4 mm’lik kağıt diske 30 µL emdirilmiş odun sirkesi diski agar yüzeyine yerleştirilerek 37 °C’de 24 saat inkübasyona bırakıldı. Süre sonunda inhibisyon zonu ölçülerek değerlendirildi.
Sonuç
Elde edilen duyarlılıklar Tablo 1 ve Şekil 1-2 de verildi.
Tablo 1. Çeşitli bakterilerin odun sirkesine gösterdiği duyarlılık
No | Bakteri | Duyarlılık Durumu |
1 | S. aureus | Orta duyarlı |
2 | Koagülaz Negatif Stafilokok (KNS) | Orta duyarlı |
3 | Streptococcus spp. | Orta duyarlı |
4 | Enterococcus spp. | Az duyarlı |
5 | E. coli | Orta duyarlı |
6 | Klebsiella spp. | Dirençli |
7 | Corynebacterium spp. | Orta duyarlı |
8 | Dirençli E. coli | Orta duyarlı |