Odun Sirkesinin Antibakteriyel etkinliğin Disk Difüzyon Metodu ile belirlenmesi


Odun Sirkesinin Antibakteriyel etkinliğin Disk Difüzyon Metodu ile belirlenmesi

 

Kullanılan Bakteriler

Çalışmada, analiz için mikrobiyoloji laboratuvarında incelenen süt örneklerinden izole edilen bakteriler kullanılmıştır (Tablo 1).

MRSA suşlarının disk difüzyon metodu ile belirlenmesi

Odun sirkesinin antibakteriyel etkinliği “Clinical and Laboratory Standards Institute” (CLSI, 2018) standartlarına uygun olarak disk difüzyon metodu ile ortaya konuldu. Bu amaçla Müller Hinton agara her bir bakteri süspansiyonundan ekim yaptıktan sonra 4 mm’lik kağıt diske 30 µL emdirilmiş odun sirkesi diski agar yüzeyine yerleştirilerek 37 °C’de 24 saat inkübasyona bırakıldı. Süre sonunda inhibisyon zonu ölçülerek değerlendirildi.

 

Sonuç

Elde edilen duyarlılıklar Tablo 1 ve Şekil 1-2 de verildi.

 

Tablo 1. Çeşitli bakterilerin odun sirkesine gösterdiği duyarlılık

No

Bakteri

Duyarlılık Durumu

1

S. aureus

Orta duyarlı

2

Koagülaz Negatif Stafilokok (KNS)

Orta duyarlı

3

Streptococcus spp.

Orta duyarlı

4

Enterococcus spp.

Az duyarlı

5

E. coli

Orta duyarlı

6

Klebsiella spp.

Dirençli

7

Corynebacterium spp.

Orta duyarlı

8

Dirençli E. coli

Orta duyarlı

Araştırmayı incele